Omgeving

ervaar de rust & ruimte van de unieke Graanrepubliek

De Tjamme in Finsterwolde

Natuurgebied De Tjamme

licht bos, graslanden, moerasgebied, Schotse Hooglanders, direct tegenover de Bloeiplaats

 

Vlak tegenover het huis ligt natuurgebied De Tjamme met zijn reeën,  vossen, vogels en Schotse Hooglanders. Het is een heerlijk licht en vriendelijk natuurgebied om een uurtje te struinen.

Meer informatie: Staatsbosbeheer

Rust en ruimte van de Waddenzee Dollard

Dollard

stilte, weidsheid, uitwaaien op de dijk, vogels & zeehonden

 

In de Dollard komen zoet en zout water bij elkaar. De getijdenrivier Eems mondt hier uit in de Waddenzee. In het fascinerende landschap leven planten, vogels, vissen en andere dieren die nergens anders in de Waddenzee voorkomen. Vanaf de dijk zie je hoe water en land bij elkaar komen, hoe de kwelder regelmatig onder water staat. Een unieke plek is De Kiekkaaste, de buitendijkse vogelkijkhut bij Nieuwe Statenzijl. Je staat hier letterlijk op het water. Een bijzondere plek om de zonsopgang mee te maken. En natuurlijk de zeehondenkijkwand, waar in het voorjaar (eind april tot half september) de zeehonden en hun jongen regelmatig uitrusten op de zandplaten.

 

Meer informatie: Bezoekerscentrum Dollard

uitwaaien aan het Oldambtmeer

Oldambtmeer

fietsen, varen, recreatie

Een prachtig recreatie- en woongebied rond Blauwestad met een groot meer en ongerepte natuur. Juist op de eilanden waar nog geen huizen staan kan je heerlijk langs de oevers van Oldambtmeer wandelen. De route tussen fietsknooppunt 14 en 19 is bijzonder mooi en brengt je bij de dijk van het meer.

Meer informatie: recreëren in Blauwestad

Midwolderbos

Midwolderbos

prachtige bomen, Koningspaarden

Een heerlijke fietstocht door de polder (fietspunt 14 => 19) en langs het Oldambtmeer naar Herenhuis Ennemaborg in Midwolda. Wat een weidsheid, wat een prachtige bomen hier! Het Midwolderbos is een oud bos wat vroeger gebruikt werd voor de houtteelt. Grazende Konikpaarden vormden het gebied om tot natuurlijk bosgebied. Er is een 6km lange wandelroute. 

In het koetshuis van het herenhuis is een fijn café aangesloten wat in weekenden is geopend.

Meer informatie: Stichting Groninger Landschap | Koetshuis Ennemaborg

Thermen Bad Niweschans zijn op fietsafstand

Thermen Bad Nieuweschans

wellness, spa, thermen

Heerlijk ontspannen en laten verwennen in het oudste kuuroord van Nederland met zeer uitgebreide thermen. De ideale locatie om alles achter je te laten op slechts 8km van de Bloeiplaats. 

Meer informatie: Thermen Bad Nieuweschans

Wandelgebied Westerwolde

Westerwolde

bomen & beekdalen: een van de mooiste wandelgebieden van Nederland

 

Westerwolde heeft een charmant, kleinschalig beekdallandschap van de riviertjes Mussel Aa, Ruiten Aa en Westerwoldse Aa  met mooie dorpen, groene bossen, heidevelden, prachtige flora en fauna en kilometers oude bomen langs de weg. Dit prachtig wandel- en fietsgebied is vanuit de Bloeiplaats het makkelijkst te bereiken via het vestingdorpje Oudeschans en het sfeervolle Bellingwolde. Op onderstaande site zijn diverse routes omschreven.

Tip: 't MomentGasterij Natuurlijk Smeerling

Meer informatie: Westerwolde Groningen

Natuurgebied Reiderwolde dichtbj

Natuurgebied Reiderwolde

water, riet, wilgen, wolken kijken

Een nog jong natuurgebied met moeras, bossen en bloemrijke velden, waar het riviertje De Tjamme in zijn oorspronkelijke kronkelende loop is hersteld. Het ligt tussen Blauwestad en Beerta, op fietsafstand van de Bloeiplaats.

Regelmatig zijn er in de zomer culturele en muzikale evenementen als ook lezingen in het amfitheater.

Meer informatie: Reiderwolde

Beertsterplas

Beertsterplas

natuurzwemplaats

 

Tijdens de huizenjacht vertelde een buurvrouw dat dit dé leukste natuurzwemplaats in de buurt is! Op fietsafstand van de Bloeiplaats. 

 

Meer informatie: Stichting Beheer Beertsterplas

Tips van de gastvrouw & gasten

Horeca​

  • Brasserie Old School, Huningaweg 2, Oostwold: een fijne plek op fietsafstand van de Bloeiplaats voor koffie of een lekkere lunch of avondeten, langs een sluis langs het Oldambtmeer, heel vriendelijke bediening en goed eten

  • Bakker Wiebrand, Oudezijl 1, Bad Nieuweschans: Heerlijke bakkerij met biologische desembrood, geteld in de Graanrepubliek. De emmerbrood en roggenbrood is een aanrader. 2021 wordt een ervaringsgerichte bezoekercentrum van de Graanrepubliek gerealiseert. De bakkerij blijft geopend op vrijdag en zaterdagochtend 9u00 - 12u00. De route langs Nieuw-Beerta en Beersterhoogen is een droom! Fijne stop onderweg naar Themen Bad Nieuweschans of naar de vogelkijkhut in Nieuwe Statenzijl. 

  • De Zelfmakerij, Kromme Elleboog 22, Oostwold: een sympathieke zorgboerderij met hun eigen, ambachtelijke jeneverstokerij 'Groningen Genever Stokerij'. Op fietsafstand van de Bloeiplaats, fijne route door het Bos Kromme Elleboog richting het Oldambtmeer.

  • Theetuin Moenieks, Weenderstraat 44, 9541 TC Vlagtwedde: Malve's favoriet. Een fijne tuin waar je mag zijn. Gerust ook een hele ochtend of middag. Genietend van Claudine's heerlijkheden uit eigen natuurtuin. Claudine en Tim hebben wandelroutes in het mooie en liefelijke Westerwolde uitgestippelt (3-13 kilometer). De rit via Bellingwolde en kilometerlange bomenlanen is een pracht.

  • 't Moment, Veelerveensterweg 104, Veelerveen:  Fijne brasserie, met super lekkere, zelfgemaakte lekkernijen (advocaattaart, kippensoep, Groningse poffert) in een oud kerkje, langs het Ruiten-Aa-kanaal. Er is een klein, zwemmend veranda op het kanaal. Fijne uitgangspunt voor een wandeling langs de Mussel-Aa-kanaal. 25 autominuten. Direct tegenover van de Elohim Krachtplaats. Geopend april - oktober. 

Wandelingen

  • Dagwandeling Graanrepubliek: Gemeente Oldambt is een prachtig gebied om te voet te ontdekken. Een wandeling van 18 kilometer die de geschiedenis van het Oldambt tastbaar maakt. Het wandelnetwerk Waddenwandelen werkt net als de succesvolle knooppunten voor fietsers. Langs de wandelpaden staan pijlen en nummers die je de route wijzen. Je wandelt over historische voetpaden, boerenlandpaden en oude binnendijken langs de mooiste plekje Frank Westerman heeft deze streek in zijn boek 'Graanrepubliek' mooi beschreven. Het boek is in de bibliotheek van de Bloeiplaats te vinden.

Evenementen

  • Festival Hongerige Wolf, Hongerige Wolf (een dorp verder op), heerlijk authentiek festival waar je jaarlijks lekker je eigen gang kan gaan en van goede muziek en straatkunst kunt genieten en streekproducten van de buren kunt proeven (spekdikken, eierbal).